woensdag 3 oktober 2018

Thema "De tuin"




Tijdens een kringgesprek vertelde een kleuter over zijn tuin.  De kleuters waren erg geïnteresseerd en wisten wel allemaal iets te vertellen over hun tuin of de tuin van iemand anders.  We besloten er een projectje van te maken.

Enkele ouders stelden zelfs voor om eens een kijkje te gaan nemen in hun tuin of in de tuin van de grootouders.  Deze kans lieten we niet liggen en zo konden we heel veel verschillende tuinen waarnemen.  Er was telkens wel wat anders te zien en te beleven!  Dank voor de gastvrijheid!

Op 24/09 gingen we naar de tuin van de grootouders van Mory 


Op 27/09 bezochten we de tuin van Sem

Nadat we de tuin van Sem bezochten, gingen we nog even langs bij de tuin van Paulien





Op 1/10 mochten we een kijkje gaan nemen in de tuin van de grootouders van Amélie


In de klas ging het over wat er allemaal in een tuin groeit en bloeit en hoe je dat allemaal moet onderhouden, wie dit doet en waarmee.  We hadden het over de tuinman met zijn materiaal en keken naar een boom die gesnoeid werd en over verschillende soorten grasmaaiers.  We bewogen zoals een robotmaaier (lijnen die kris-kras door elkaar lopen), maar ook zoals een grote grasmaaier tractor.  Die noemen we een "zitmaaier".  Toen we buiten aan het graspleintje gingen kijken hoe zo'n zitmaaier werkt, zagen we dat de meneer een koptelefoon aan had voor het oorverdovende lawaai.  Zo leerden we dat het belangrijk is je oren goed te beschermen!



We vroegen ons ook af wie er allemaal leeft in de tuin en naast de menselijke bewoners kwamen we uit op heel wat zoogdieren zoals het konijn, het schaap, de hond, de kat, de cavia,...
Er komen ook heel wat vliegende dieren zoals vogels, vlinders, bijen, vliegen, hommels, libellen,... op bezoek.  En dan zijn er ook nog heel wat dieren die je niet kunt zien omdat ze véél te goed verstopt zijn tussen de plantjes, het gras of zelfs onder de grond!  Zo denken we aan heel wat insecten, maar ook aan een mol, een muis,...

We hadden het ook over de moestuin en luisterden naar het verhaal van "Klein Konijn en de wonderwortel."

De zandbak werd een aardebak en we probeerden wat te zaaien.  We wisten al dat water en licht heel belangrijk zijn om iets te laten groeien... maar blijkbaar mag je ook niet téveel water geven :)  we proberen het opnieuw!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten