dinsdag 20 maart 2018

Jeugdboekenweek 2018 - Werken rond techniek in de kleuterklas

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand 2018, werken we in de blauwe klas rond het thema "Techniek".

Affiche Jeugdboekenmaand 2018

We proberen het thema zo ruim mogelijk in te vullen, al naargelang de interesses van de kleuters.  

Het is niet alleen de bedoeling om te ontdekken wat techniek allemaal inhoudt, waar we het terugvinden en wat "techniek" precies tot "techniek" maakt (daar zijn we trouwens nog niet helemaal achter), maar ook om de kleuters bewust te maken dat er heel wat boeken bestaan waarin we alles kunnen opzoeken.  

Daarom voorzien we in de klas een ruim aanbod van verschillende soorten boeken: boeken over wetenschap en techniek, boeken over proefjes, boeken over kunstjes, kookboeken, boeken met muziekpartituren, knutselboeken, boeken met stappenplannen,...

Er werd een ontdekhoek ingericht waarin de kleuters kunnen experimenteren met gereedschap en verschillende materialen.  We maakten goede afspraken en de kleuters beseffen dat veiligheid voorop staat!  





In de bewegingshoek werken we met vouwmeters en een lange rolmeter van wel 20m lang,  ongeveer de lengte van onze zaal.  De wiskundige begrippen komen hierbij uitgebreid aan bod.

Er kan ook geëxperimenteerd worden met ballonnen, magneten, touwen, ...





We luisterden naar het verhaal van Fred de mier, die graag een eigen huisje zou willen bouwen in plaats van in de mierenhoop te wonen.  We moesten hem helpen te onderzoeken waaruit zijn huis best gebouwd kan worden: aluminiumfolie, suikerklontjes, zout of steen.  Zijn huisje moest stevig zijn en tegen de regen kunnen, dus steen was de beste oplossing, maar dat was veel te zwaar voor onze mier.  Dus hij besloot maar in de mierenhoop te blijven wonen.






We vonden een superleuk filmpje dat ons aanzette om te bewegen als een machine.  Dit filmpje kan je via deze link terugvinden.  


De kleuters vonden het heel inspirerend!  Nadat we elk als een apart stukje van de machine bewogen, probeerden we ook samen tot één machine te komen.  (juf was zelf aan het meedoen, dus filmen was wat moeilijker, maar we zullen het nog wel eens herhalen :) )

Met het einde van de winter in zicht, was het ook weer tijd om een seizoenswandeling te doen.  We moesten toch afscheid nemen van de winter!  We maakten er meteen een onderzoekswandeling van: waar zien we overal techniek?

(zie apart blogbericht: Seizoenswandeling: Einde winter / techniek)

Groetjes!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten