Startpagina

dinsdag 6 februari 2018

Carnaval des animaux

We landen op de aarde en wie zien we daar? (klik om de link te volgen)

Jawel... Koning leeuw!

Camille het aapje is ontsnapt uit zijn kooi in de dierentuin en maakt alle dieren wakker!  Zo komen we bij de kooi van Koning leeuw, bij kippen en hanen, bij een muildier, bij een schildpad en daarna bij een olifant.

Camille wil een feestje bouwen maar niet iedereen is daar zo voor te vinden.

Samen met de kleuters komen we via dit verhaal terecht bij de dieren van "Carnaval des animaux" van Camille Saint-Saëns.

Het eerste dier dat we leren kennen is Koning Leeuw.  Via onderstaande animatie leerden we de muziek kennen:


We keken goed naar de animatie en bespraken de verschillende instrumenten en de dirigent.  Daarna was het aan onze beurt om de mars van Koning Leeuw naar zijn troon uit te beelden.  Dit is de tekst die op het muziekstuk past:

"Langzaam stapt hij naar zijn troon en af en toe weerklinkt een schreeuw
(gebrul = piano gaat van laag naar hoog en terug). 
Alle dieren buigen diep en maken plaats voor Koning Leeuw"

De kleuters moesten erg lachen bij de reactie van de dirigent.

Wie wilde, kon geschminkt worden in een leeuw en een leeuwenkopje schilderen.

Daarna was het de beurt aan de kippen en hanen, het muildier en de schildpad.  We luisterden aandachtig naar de bijhorende muziekstukken en bespraken deze kort.

Bij de olifanten bleven we wat meer stilstaan.  Na het luisteren, deden we een olifantenpas in de zaal en stampten plomp met onze voeten op de grond.  Dit is de tekst die bij het muziekstuk hoort:

"Daar komt hij dan 't is de grote o-olifant,
een kleine staart,
een lange slurf,
aan ied're kant een grote witte tand"

De zonnetjes kwamen bij de juf voor hun moet-werkje:  oefenen op de liggende 8 als voorbereiding op het schrijven.  Eerst grootmotorisch (in de lucht), dan op het bord en daarna op papier.  De liggende 8 werd dan de oren van de olifant.  Belangrijk bij deze oefening is dat ze altijd het kruisje maken in het midden.

Afbeeldingsresultaten voor lemniscaat



Donderdag gaan we verder met het "Carnaval des animaux", op vrijdagochtend vieren we carnaval in alle klassen van het Kleuterbos en in de zaal en mogen de kleuters verkleed zijn naar keuze.

Groetjes en tot de volgende keer!





BC De Ruimte





Na de Kerstvakantie vlogen we er letterlijk en figuurlijk terug in met het thema "De ruimte". 
De richtten ons vooral op de ruimtevaart en het zonnestelsel.


Afbeeldingsresultaten voor zonnestelsel

We keken hoe een raket ineen zit en hoe deze werkt en keken ook naar een echte lancering, dat was best leerrijk!

We ontdekten dat er heel wat planeten zijn in ons zonnestelsel en leerden dat alles ronddraait, met de zon in het midden.

We leerden de namen van de planeten en ook hoe deze eruitzien en wat hen elk zo bijzonder maakt.  Wisten jullie dat de allerkleinste planeet Pluto zelfs niet als een échte planeet gezien wordt omdat ze eigenlijk té klein is?  Mercurius is de dichtste planeet bij de zon en is ook heel klein, daarom wordt ze een "dwergplaneet" genoemd.  En over Venus zeggen ze dat ze de zus is van de Aarde.  Saturnus was ook heel populair, want deze heeft prachtige ringen rondom zich.  Neptunus en Uranus zijn iets minder gekend, maar deze zijn dan ook de planeten die het verst van de zon verwijderd zijn.  (op Pluto na dan).

Heel wat planeten hebben ook één of meerdere manen.  Onze Aarde heeft maar één maan en daar zijn al heel wat astronauten naartoe gereisd (en dan zetten ze hun vlag op de maan!).
Naar andere planeten lukt dat nog niet, maar misschien wordt Mars binnen hééééél veel jaren wel door mensen bezocht.

Over de zon zelf leerden we dat dit het grootste object is in ons zonnestelsel.  Gelukkig wonen wij ver genoeg van de zon, want anders zou de zon alles gewoon verbranden!  We wonen wel dicht genoeg om lekker warm te hebben en dankzij onze atmosfeer is er leven op aarde! 

We bezochten de sterrenwacht in Zillebeke en leerden er Paxi, een bewoner van een andere planeet kennen.  Samen met hem leerden we nog veel meer bij over ons zonnestelsel en over ons aller eigenste lieve Aarde.  Bedankt aan iedereen die ons er heen bracht!

De filmpjes van Paxi kan je via YouTube terugvinden.  In de zoekopdracht typ je zijn naam en dan vind je heel wat leuke en interessante filmpjes, afkomstig van ESA (European Space Agency)

Afbeeldingsresultaten voor paxi esa

We knutselden samen een raket met alles erop en eraan.  Een punt om goed te kunnen vliegen, een ingang, brandstoftanks, knopjes, de Belgische vlag, enz.  Met wat fantasie zie je er zelfs een échte raket in!

In de bewegingshoek werden de planeten (hoepels) bezocht met zelfgemaakte raketten van kussens.  De kleuters telden telkens enthousiast af en de raket zoefde door de ruimte.

Er werd geëxperimenteerd met een babyfoon, zo konden het ruimtestation en de astronauten in de raket met elkaar communiceren.

Onze oudste kleuters, de zonnen, begonnen ondertussen ook met "moet-werkjes".  Dan mogen de sterren niet storen en zijn zij eens apart bezig met de juf.  De sterren spelen ondertussen in de hoekjes.  De sterren worden dan ook eens apart genomen voor een ander werkje.

De kleuters brachten interessante boeken mee waardoor we onze fantasie de vrije loop konden laten.  Soms was het even nadenken: zou dit een droom zijn of de werkelijkheid?

En nog veel meer...

Doordat het thema enkele weken duurde, konden we er écht in opgaan en van alles ontdekken en bijleren.  We genoten er met volle teugen van!


PS: foto's volgen!